Hem / FAQ

FAQ

Vad är Sport Fitness?

Sport Fitness är ett träningskoncept för motionsidrott där alla kan vara med. Med hjälp av ett enkelt och tydligt träningshäfte sätter ni lätt ihop träningspass där alla får träning och har kul med sin idrott.

I vilka idrotter finns Sport Fitness?

I dagsläget finns Sport Fitness inom innebandy, handboll, ishockey, basket och volleyboll. De specifika träningskoncepten går under benämningarna

Floorball Fitness
Handboll Fitness
Hockey Fitness
Basket Fitness
Volleyboll Fitness

Du kan läsa mer om respektive idrott under flikarna här ovan.

Varför Sport Fitness? 

Sport Fitness kan hålla kvar medlemmar och spelare som annars vill sluta med sin idrott, kanske för att man inte längre vill tävla eller behöver flexibla träningstider. Det är ett bra komplement till den vanliga idrottsverksamheten och fångar upp de som kanske annars lämnar idrotten.

Vad behövs för att starta igång med ett Sport Fitness-koncept?

Det som behövs är en tid, en plats, några som vill träna och någon som vill hålla i passet första gången. Nästa gång kan någon annan ta tränaransvaret. Man kan enkelt turas om.

Övningsmaterialet finns digitalt och i tryckt form. Hör av er till oss för att beställa - This is a mailto link.

Eftersom deltagarna inte alltid har egen utrustning så kan det vara bra att se till att det finns en uppsättning att låna. Då tänker vi främst på innebandyklubba och lämplig hockeyutrustning. 

 

Vem kan starta Sport Fitness? 

Alla föreningar som driver idrottsverksamhet och vill utveckla motionsidrotten med ett enkelt träningsupplägg kan starta Sport Fitness. Det kräver inget annat än att föreningen har övningsmaterialet och den utrustning som krävs för att utöva ett av koncepten.

 

Vem kan vara med och träna?

Alla ska kunna vara med och träna. Övningarna är enkelt och tydligt beskrivna så att vem som helst ska kunna delta och leda passet.

Föreningen kan själv bestämma om ett pass ska var för viss åldersgrupp, damer eller herrar.

 

Vad innebär Puls, Power och Play?

Ett Sport Fitness-pass är indelat i en uppvärmningsdel - Puls, en styrkedel - Power, och en speldel - Play. Om ett träningspass är ca 60 min långt kan man till exempel låta varje del ta 20 minuter. Vill man fokusera mer på till exempel de olika spelvarianterna som presenteras under Play i häftet, kan man ta längre tid till den avslutande delen coh kankse skära ner på styrkedelen. Det går bra att variera sammansättningen från pass till pass.

 

Vem håller i träningspassen?

Det är enkelt att sätta ihop ett träningspass i Sport Fitness. Det gör att vem som helst kan hålla i passet. Antingen har föreningen en ledare som håller i träningen varje vecka, eller så turas man om bland deltagarna att sätta ihop ett pass. Man kan även göra en person ansvarit för uppvärmningen, en för styrkedelen och en för speldelen. Övningar för respektive del delas in under Puls, Power och Play i övningshäftet.


Hur kan vi planera och genomföra Sport Fitness i riktlinjer med covid-19?

Träning utifrån Sport Fitness-konceptet är väldigt flexibelt och anpassningsbart utifrån plats, gruppens storlek och sammansättning, samt andra rådande situationer som till exempel covid-19. I övningshäftet finns övningar som utgår från att man håller avstånd och parövningar kan lätt göras om till enskilda övningar. Följ noga de riktlinjer som myndigheterna går ut med och anpassa träningen efter det. 

 

Vem/vilka står bakom Sport Fitness?

Sport Fitness startade som ett projekt hos Samverkan Skåne som här innefattar RF-SISU Skåne, Skånes Handbollförbund, Skånes Ishockeyförbund och Skånes Innebandyförbund. En del av finaniseringen kommer från Framåtfonden. Därefter har RF-SISU Skåne finansierat projektet för att addera basket och volleyboll till konceptet.

Projektledare för Sport Fitness är Sarah Jaxell.